BOATAROUND - jednotka vo vyhľadávaní jácht vo svete

Boataround.com je rezervačný systém na prenájom jácht, motorových člnov, katamaránov vrátane kapitánov a poistenia, ktorý v roku 2016 založili bývalí zamestnanci rezervačného portálu Booking.com. Výhodou prenájmu lodí cez Boataround je v prvom rade transparentnosť a možnosť hodnotiť prenajímateľov a jednotlivé lode.

V roku 2016 spoločnosť úspešne ukončila prvé investičné kolo na crowdfundingovej platforme Crowdberry. Odvtedy sa majiteľom podarilo nielen spustiť platformu a preraziť na slovenskom, českom, poľskom a škandinávskom trhu, ale  aj vybudovať technickú a servisnú infraštruktúru, ktorá je škálovateľná na globálny rast firmy. Keďže popularita Boataround stále rastie, spoločnosť v minulom roku začala s druhým investičným kolom na Crowdberry, ktorého cieľom je získať investíciu potrebnú na ďalší rast firmy.

Boataround je momentálne najväčší katalóg lodí svojho druhu s mesačnou návštevnosťou 30 000 návštevníkov. Zákazníci si môžu vyberať z 8100 lodí, vo vyše 300 destináciách nachádzajúcich sa v 42 krajinách a všetko je prístupné v 11 jazykoch.

ZRAKOVÁ PYRAMÍDA JURAJA GÁBORA

Zraková pyramída je umelecké dielo slovenského výtvarníka Juraja Gábora. Ide o 18 metrovú konštrukciu, ktorá bola pôvodne vystavená v zlínskej galérii, kde návštevníci mohli do pyramídy vojsť  a pozrieť si film o prírode. Juraj a chlapci z nezávislého kultúrneho priestoru Stanica Žilina-Zárečie sa však rozhodli posunúť myšlienku o niečo ďalej a presunúť pyramídu z interiéru do exteriéru, konkrétne na jeden z kopcov v Súľovských skalách s výhľadom na vrch Brada, kde si návštevníci teraz môžu vychutnať prírodu pre zmenu na naživo.

Vzhľadom na to, že ide o 18 metrovú vežu, celý proces nebol ani jednoduchý ani lacný. Z tohto dôvodu organizátori celej akcie zamierili na Startlab.sk, kde spustili crowdfundingovú kampaň pre všetkých priaznivcov prírody, umenia a turistiky, výťažky z ktorej im mali pomôcť projekt zrealizovať.

Finančný cieľ bol 1500 EUR, no autorom projektu sa podarilo vyzbierať takmer raz toľko a tým pádom - vďaka tejto nad mieru úspešnej kampani -  Zraková pyramída slúži od 22. novembra 2015 všetkým návštevníkom Súľovských skál ako prístrešok pred dažďom a vyhliadka na okolitú krajinu.