Mesiačiky - Monthlies je názov hravého, kreatívneho, vtipného a edukačného dokumentárneho filmu o menštruácii od režisérky Diany Fabiánovej, ktorého cieľom je napomôcť teenagerom lepšie porozumieť tejto tabuizovanej téme. Film je obohatený o animácie, rozhovory s mladými ľuďmi, ako aj o rituály spojené s menštruáciou zozbierané z kultúr z celého sveta.

S menštruáciou sa spája veľa povier a táto téma je vo všeobecnosti často vnímaná negatívne. Film Mesiačiky sa však snaží osloviť teenagerov pomocou humoru a dobrej nálady.

Keďže takýto projekt len ťažko získava podporu z tradičných zdrojov, tvorcovia filmu si na zaobstaranie dodatočných financií potrebných na produkciu a postprodukciu filmu vybrali crowdfunding. Crowdfundingová kampaň prebiehala na platforme Indiegogo, kde svoj  finančný cieľ 30 000 USD presiahla o 3 000 USD. Na film prispelo 394  darcov z 31 krajín.

Ako dosiahli Mesiačiky svoj finančný cieľ?

Film Mesiačiky, zameraný na mládež vo veku 9-13 rokov, je spin-off filmu The Moon Inside You, čo znamená, že už na začiatku mal projekt niekoľko tisíc fanúšikov. Tím podieľajúci sa na produkcii filmu taktiež kontaktoval rôzne inštitúcie, blogerov, novinárov, ako aj kolegov z oblasti kinematografie, ktorí by sa potencionálne mohli stať darcami alebo napomôcť propagácii filmu.

Hlavným dôvodom úspechu kampane však bolo to, že tvorcovia brali kampaň ako prácu na plný úväzok. Komunikácia prebiehala prostredníctvom telefonátov, textových správ, sociálnych a tradičných médií, newsletterov a pravidelnej aktualizácie stránky kampane.

Predpríprava kampane zabrala zhruba dva mesiace a samotná kampaň trvala 40 dní. Jazyk kampane bol zábavný a jasný a ako odmenu bolo možne získať jednoduché poďakovanie, DVD filmu, tričká, náušnice, povolenie na premietanie filmu, či možnosť stať sa pridruženým producentom.

Film bol vydaný s licenciou Creative Commons 4.0 NC-ND, ktorá umožňuje výrobu legálnych kópií a premietanie filmu na nekomerčné účely. Kampaň taktiež napomohla priniesť film do škôl na Slovensku a v iných krajinách ako edukačný nástroj.

Všetky uvedené fakty svedčia o tom, že  projekt filmu Mesiačiky bol veľmi úspešnou crowdfudingovou kampaňou, ktorá si zaslúži byť uvedená ako príklad osvedčených postupov crowdfundingu na Slovensku.