Vďaka rýchlo sa  meniacim trendom a rastúcej popularite rýchlej módy patrí textilný priemysel k najväčším priemyselným znečisťovateľom našej planéty. V súčasnosti si kupujeme oveľa viac oblečenia ako kedykoľvek predtým, no väčšina z nás ho reálne nikdy nevynosí. Tak každoročne skončia tony použiteľného textilu na skládkach odpadu.

Aj napriek tomu, že sektor rýchlej módy stále rastie, čoraz častejšie je počuť o nových značkách ako  napr. WakiVaky, ktoré sa snažia ukázať, že záujem o módu a zodpovedné správanie sa voči planéte sa navzájom nevylučujú.

 

V súlade s filozofiou zero-waste hnutia je cieľom WakiVaky  znížiť negatívny dopad textilného priemyslu na životné prostredie prostredníctvom upcyklingu už nepotrebného textilu, z ktorého sa dajú vyrobiť rôzne praktické a štýlové výrobky ako vaky, tašky, či obaly na notebooky. Vzhľadom na to, že výroba produktov nie je centralizovaná, WakiVaky vytvára pracovné miesta pre ľudí z celého Slovenska, ktorí nemôžu pracovať na plný úväzok, alebo si  vo svojom regióne nevedia nájsť férovo zaplatenú robotu, čím projekt nadobúda aj sociálny rozmer.

Po piatich rokoch fungovania a veľkom úspechu si vo WakiVaky povedali, že je na čase rozšíriť sortiment, ako aj zvýšiť množstvo spracovaného odpadu. Zvýšenie kapacity a kvality si však vyžaduje nákup nových priemyselných  šijacích strojov a iného vybavenia potrebného na spracovanie rôznych látok. Z tohto dôvodu značka spustila crowdfundingovú kampaň prostredníctvom platformy Startlab, kde ich výmenou za praktické odmeny môžete podporiť ešte počas nasledujúcich 3 týždňov.